Psykoterapia

Psykoterapia

Psykoterapia on pitkäkestoista, tavoitteellista itseen tutustumista. Sysäys terapiaan hakeutumiseen tulee usein pitkittyneistä tai toistuvista vaikeuksista jaksamisessa, mielialassa tai ihmissuhteissa. Psykoterapian alussa hahmotetaan työstettäviä teemoja, jotka prosessin kuluessa usein edelleen muotoutuvat. Pitkä työskentely mahdollistaa voinnin notkahdusten läpikäyntiä yhdessä. Tavoite on vakiinnuttaa toimivampia sisäisiä malleja, jotka auttavat prosessin päätyttyäkin.  Psykoterapian tuloksellisuuteen tarvitaan motivaatiota ja sitoutuneisuutta. Psykoterapia on usein Kelan tukemaa. Ohjeita hakeutumisprosessista saa Kelan nettisivuilta.


Lyhytpsykoterapia

Lyhytpsykoterapiassa käyntikertojen määrä on etukäteen sovittu, esim. 10 tai 20 kertaa. Työskentely on tavallisesti pitkää psykoterapiaa jäsennellympää. Ensikäynneillä hahmotellaan terapian tavoitteita ja prosessi keskittyy usein rajattuihin teemoihin. Lyhytpsykoterapia voi olla itsessään riittävä tai se voi toimia askeleena pitkään terapiaan. Lyhytpsykoterapia voi olla itse maksettua tai siihen voi saada tukea esim. vakuutusyhtiön kautta.


Vastaanottokäynti

Vastaanottokäynti voi olla yksittäinen tapaaminen tai muutaman kerran mittainen jakso. Tapaamisilla keskitytään esim. johonkin akuutisti mietityttävään pulmaan.